Tuesday, February 23, 2010

PETUA PENJAGAAN KULIT DENGAN JUS SAYUR-SAYURAN DAN HERBA

PAKAR-PAKAR herba menyifatkan sebilangan petua membersih kulit wajah dengan menggunakan jus sayur sayuran dan herba:

PETUA PERTAMA; jus timun dan minyak badam manis.

Kadarnya;

Didihkan 500 gram timun yang telah dipotongkan-potong dalam satu liter air selama 15 minit kemudian hancurkan dan tambahkan kepada 50 gram minyak badam manis.

Cara penggunaan;

Basuh kulit wajah dengan menggunakan sepotong kapas yang ditukar secara berterusan sehingga wajah bersih sepenuhnya.PETUA KEDUA; jus timun dan jus lobak merah segar.

Kadarnya:

Kisar atau perah dengan pemerah sayur-sayuran 500 gram timun dan 500 gram lobak merah segar kemudian campurkan hingga sebati.

Cara penggunaan;

Gunakan sepotong kapas yang dibasahi dengan campuran tersebut dan bersihkan wajah anda dari kesan-kesan mekap dan debu sehingga selesai amaliah pembersihanPETUA KETIGA; jus timun segar yang dicampur dengan telur

Kadarnya;

Kisar 500 gram timun segar dicampurkan dengan putih telur yang telah dikacau kemudian digaul hingga sebati.

Cara penggunaan:

Gunakan sepotong kapas yang dibasahi dengan jus tersebut dan bersihkan wajah anda dengan menukar kapas secara berterusan sehingga selesai amaliah pembersihan.HARI KEEMPAT; larutan kubis bagi kulit berlemak.

Kadarnya;

Untuk membersihkan kulit berlemak boleh menggunakan larutan air kubis dengan memotong-motong kecil sekitar 150 gram kubis lalu direndam dalam air mendidih selama setengah jam

Cara penggunaan;

Blender kubis ini bersama air larutannya kemudian sapukan pada wajah dengan menggunakan sepotong kapas yang ditukar secara berterusan sehingga kulit wajah bersih sepenuhnya.

pesanan